Românii vor putea călătorii în Canada fără vize

Cetațenii români vor putea călători fără vize în Canada, începând din 1 decembrie 2017. Din acea dată, absolut orice român va putea intra în țara nord americană fără alte documente în afară de actul de identitate.

Există o serie de români care pot face asta mai devreme. Mai exact, cei care au avut în ultimii zece ani o viză temporară canadiană sau cei care au în acest moment o viză validă pentru Statele Unite ale Americii, vor putea să intre în Canada pe baza unei autorizații electronice de călătorie, denumită eTA.

Trebuie menționat că e vorba de ridicarea vizelor pentru călătorie. Românii care vor vrea să muncească în Canada, vor trebuie să facă același lucru ca până acum. Teoretic, pe piața muncii nu se va face nici o modificare.

Vă întrebați probabil cum s-a întâmplat asta. Acest acord între guvernele canadiene și române a avut loc de foarte mult timp, deoarece românii erau printre puținii cetățeni ai Uniunii Europene care nu beneficiau de acest drept.

Canada a refuzat de foarte multe ori să renunțe la vize însă România a anunțat că va recurge la dreptul de veto în Uniunea Europeană și nu va semna CETA, tratatul comercial de liber schimb dintre UE și Canada.

Sub această presiune, canadienii au cedat și au promis că vor renunța la vize pentru români, dacă la rândul nostru vom vota favorabil acordul UE-Canada. Semnarea acestui acord a întârziat pentru că Belgia a fost singura țară care s-a opus. Ulterior a decis să voteze favorabil și a făcut posibilă ridicarea vizelor pentru români în Canada.

În ultimi zece ani, numărul românilor care au aplicat pentru viză în Canada a scăzut, dar în același timp a crescut și rata de refuz a canadienilor. Din cei 11.739 de români care au cerut viză în Canada anul trecut, doar 10.095 au primit-o. Așadar, rata de refuz a fost anul trecut de 14%.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *