Cât ne costă să devenim jucători profesioniști de tenis

Cu toţii ne uităm cu admiraţie la Simona Halep şi suntem oarecum invidioşi pe performanţele ei. Unii dintre noi privim cu interes sumele exorbitante pe care le câştigă atât pe teren cât şi din publicitate. Ni se pare că obţine totul prea uşor însă realitatea e alta.

Tenisul este probabil cel mai costisitor sport individual. Echipamentul şi pregătirea sportivului scoate sume importante din bugetul unei familii, iar din această cauză foarte mulţi tenismeni renunţă la a practica acest sport.

În cazul tenismenilor din afara primilor 100 care nu joacă decât la dublu sunt frecvente situaţiile în care aceştia ajung de foarte multe ori în imposibilitatea de a îşi plăti deplasările pentru a participa la turnee.

Potrivit federatiei britanice de tenis, costul pregătirii unui tenismen de la vârsta de cinci ani pâna la 18 ani ani este de aproximativ 300.000 de dolari, dacă îşi doreşte să devină un sportiv de top. În România, aceste costuri sunt poate mai mari deoarece românii nu au atâtea turnee de juniori precum britanicii şi nici bazele sportive nu sunt atât de multe.

Un tenismen român este nevoit să facă mult mai multe deplasări pentru pregătire dar şi pentru a participa la turnee, unde îşi poate îmbunătăţi abilităţile şi unde îşi poate amortiza o mică parte din investiţii.

O academie de tenis de top din Europa sau SUA, cere tenismenilor în jur de 40.000 de euro pe an pentru a îi pregăti pe juniori. În aceste costuri intră antrenamentele, cazarea şi masa. Costurile echipamentelor sunt suportate separat.

O rachetă obişnuită de tenis costă cel puţin 200 de lei. Un rucsac pentru turnee costă tot cam atât. Îmbrăcămintea şi încălţămintea se ridică la aproximativ 1.000 de lei. Acestea sunt costurile minime din România pentru echipamentul unui tenismen amator.

Un tenismen care tinde spre profesionism, are nevoie de un echipament mult mai performant şi nu doar de o rachetă şi o pereche de pantofi sport pe an. Deşi ne pare mult, aceasta este cea mai puţin costisitoare parte în pregătirea unui sportiv.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *